Orbán Viktor és Torgyán József egy tányérból falatozott a standon

Akik fontosnak tartják a csabai kolbászkészítés hagyományainak, gyakorlatának fenntartását, a csabai kolbász népszerűsítését, a hagyományőrzést, azoknak egy fórum teremtődött a klub megalakulásával. Ma már az egyesület elmondhatja magáról, hogy batyusbálak, kirándulások, külföldi tapasztalatcserék megszervezése mellett tagjai adták az eddigi három fesztivál bíróját is. Sorrendben: Halász Sándort, Fehér Jánost és legutóbb Viczián Jánost. Miután pedig az idén szeptemberi, budapesti Országos Mezőgazdasági, Élelmiszer-ipari Kiállítás és Vásár (OMÉK) húsfesztiváljára meghívást kapott a Csabai Kolbászfesztivál, nem volt kérdés, hogy a stand kialakításába, támogatásába és kóstolója kolbászkészletének biztosításába beszáll az egyesület is. Krajcsó Pál tiszteletbeli elnök, Uhrin Zoltán elnök és Viczián János kolbászbíró elmondta: arra ők sem számítottak, hogy ekkora sikert aratnak.

— A vendégkönyvünk csaknem olyan gyorsan telt gratulációkkal és rendelési igényekkel, mint ahogy a kolbász fogyott — emlékeztek, és mutattak is néhány bejegyzést. ,,Krajcsó Pál úr, ez a kolbász gyönyörű! Végre megtaláltuk a nagymami vidéki ízeit. Magyarország egyik legjobb terméke, utánvéttel húsz kiló rendel a kulárésból!”A standfelelősöknek, persze, vigyázniuk kellett, mert a 80 kilónyi, klubtagok által összeadott kolbász rövid időn belül,,elkóstolódott” volna folyamatos kintlétnél. Így háromóránként szeltek fel egy szálat, és tették ki katonákként. A kolbásznak híre ment, és ez eljutott az OMÉK-ra kilátogató Torgyán József miniszter fülébe is. A miniszternek annyira ízlett a füstölt, hogy a protokollsátor helyett itt reggelizett. Másnap Orbán Viktor miniszterelnököt is ide kalauzolta, és hosszú időt töltöttek kolbászközegben. A kormányfő a Csabai Kolbászfesztivál állandó résztvevőjeként természetesen anekdotázott is a földművelésügyi miniszternek. Sőt, megemlítette: a kolbászkóstolás vagy készítés előtt a csabai rendezvényen jár egy kupica igazi házipálinka is.
A protokollfőnökök már a hajukat tépték, hogy milyen sokáig időzik el egy standnál a kormányfő és a miniszter, de a jó hangulat láttán nem akarták a csúszásról tájékoztatni őket. Inkább ők is lehorgonyoztak, és magukba csippentettek néhány kolbászfeltétű kenyérkockát.

Nyemcsok László 

 

Vissza