A bors kimarad

Amikor a vastagkolbászról kérdeztem, akkor egy agy almagerezd méretű, szép vörös színű darabot nyomott a kezembe, és elmesélte, hogy ennél a fajtánál hosszabb érlelési idővel kell számolni, vastagságából adódóan. De nehogy bárki is azt gondolja, hogy szalámiról van szó. Nem, hiszen az alföldi tanyákon megszokott vastagkolbász, a mindenki által ismert (vékony)kolbász termetesebb változata.

Mazán mester azzal eresztett útnak, hogy a legjobb ízű házikolbászt egyféleképp lehet megtalálni. Végig kell járni az összes standot, mindenhol ízlelni kell, és ezek után mindenki saját maga eldöntheti, melyik hentesé a legjobb kolbász. Persze bárhová indulunk, olyat nem fogunk találni, amelyiknek borsos az íze.

A Csabai kolbász ugyanis attól csabai, hogy a fűszerezése nem tartalmaz borsot. Ezt az ízvilágot a Békés megyébe az 1700-as évek elején a Felvidékről betelepített tótok hozták magukkal, és alkalmazták az Alföldön eltanult disznóvágáskor. Merthogy addig inkább a birka volt e nép fő húsforrása.

A paprikával is ezen a tájon ismerkedtek meg, amelyből azóta az édeset és a csípőset is felhasználják a torok alkalmával, ki-ki ízlése szerint. Pont a fűszerek különböző aránya miatt találunk Békéscsabán (is) oly sokféle ízvilágot.

 

Vissza