2009. évi Kolbászkirály

- A zsűri összeállítását nézve, egyszer sem győz véletlenül az ember. Önnek háromszor sikerült nyernie. Valami titka csak van a kolbászának. - Nem vett húsból, szalonnából, hanem házi disznóból készítjük a kolbászt a családdal. Az értékes részeket is beletesszük. Hatos rostán daráljuk a húst. Csak a négy alapfűszert, sót, fokhagymát, köménymagot, őrölt házi pirospaprikát használunk. Tíz kiló húshoz 20 deka sót, 4-4 deka fokhagymát és köményt, összesen 30 deka édes és erős paprikát teszünk. Ennek az aránya attól függ, hogy mennyire csípős kolbászt szeretnénk. Saját füstölőnk van, erre a műveletre nagyon odafigyelünk, miként a tárolásra is. Egy 160-170 éves vályogépületben tároljuk a portékát, nyáron a klíma is megy, hogy 16 foknál ne legyen melegebb, ne csöppenjen meg a kolbász. Szóval, semmi titok nincsen, csak nagyfokú odafigyelés. - Említette, hogy a családdal együtt töltik a kolbászt. Mit jelent ez, kiket von bele a gyúrásba? - Kistermelőként feleségemmel, Ágival készítjük legtöbbször a kolbászt, de ha otthon vannak a fiaink, István és Árpád, akkor ők is segítenek. A kisebbik gyerek, Árpi Szegedre jár élelmiszer-ipari szakközépiskolába, ő lehet majd a hagyományok folytatója. A nagyobb is szereti a kolbászt, de az élet más területén akar érvényesülni. 19 évesen például már kosárlabda-játékvezető. A kisebbik Szegeden kosarazik. A berényi, pezsgő kosárlabdaélet magával ragadta a fiúkat. - Csak gyártja, vagy fogyasztja is a kolbászt? Ha valaki sűrűn készít egyfajta élelmiszert, könnyen megcsömörlik tőle. - Engem ilyen veszély nem fenyeget. Alig várom, hogy lejöjjön a vékony a füstről, nyáron pedig szeretem, ha törhetek a szárazból. A kulárés vastagkolbász a nap bármelyik szakában jöhet, a sült kolbászt is szeretem, némi sült hússal kiegészítve. A dorkát, vagyis a sertésvakbélbe töltött kolbászt ilyenkor, október végén vágom meg. Szóval, kolbásszal kelek és fekszek. - Játékokat, dohányárut, édességet árult mezőberényi kisboltjukban, aztán kolbászbélre váltott. Nem szokványos történet. - Ismerősök abbahagyták a bélárusítást, megkerestek, nincs-e kedvem átvenni. A segítségükkel beletanultam. Innen pedig már csak egy lépés a kolbászkészítés. Hozzáteszem, már gyerekkoromban is szerettem a disznótorokat, mindig ott sertepertéltem a húsdaráló, a kolbásztöltő körül. - Szakemberként adhatna tanácsot, hogy milyen belet használjunk. - Ahogy mondják, ízlések és pofonok különbözőek. Én a kulárét szeretem legjobban, mert zsírosabb, vastagabb ez a bél, másként érik össze benne a hús, nem szárad ki annyira, zamatosabb a kolbász. - Berényiként rendszeresen veri a csabaiakat hazai pályán, gondolom, a csabaiak nem ölelik a keblükre. Azért gratuláltak? - A berényiek számos díjat nyertek a fesztiválokon, tehát nem én vagyok a kakukktojás. Másrészt a Csabai Kolbászklub aktív tagja vagyok, ez egy nagyon jó társaság, nem nézzük, hogy ki hol lakik. Én is gratuláltam a csabaiak sikereihez, ők is megtették ezt. A kolbász kitörési pont a megyében, felfutásában sokat köszönhetünk a csabai fesztiválnak is. Egyre többen jönnek, visszajárnak, jól érzik itt magukat. - Azt már eldöntötte, hogy a fődíjjal járó százezer forintot mire költi? - Fogalmazhatok úgy, hogy már előre elköltöttem, hiszen egy vékonykolbászhoz való töltőgépet vásároltam. - A felesége nem duruzsolt ezért? Meglephette volna például egy kirándulással is. - Fődíjtól függetlenül is rendszeresen elviszem kirándulni. A klub által szervezett utazásokra járunk, kedvencünk Erdély, a Kárpátalja, a Felvidék. Miként a csabai fesztiválra is jönnek barátaink a határon túlról, úgy mi is részt veszünk a rendezvényeiken, és ott is gyúrjuk a kolbászt. - Csak azt ne mondja, hogy éjszaka meg kolbásszal álmodik. - Ilyenkor szalonnára és sonkára váltok. Valamikor meg kell álmodni a páclé összeállítását. Névjegy Kovács István 1958 szilveszterén született Mezőberényben. A békési Szegedi Kis István Szakközépiskolában gépgyártás-technológusként, majd a békéscsabai 611-ben elektronikai műszerészként végzett. Utóbbi szakmájában dolgozott a békéscsabai ruhagyárban, aztán Mezőberényben édesanyjától átvette egy dohány-ajándék bolt vezetését. 1994-től kezdett kolbászbelet árulni, néhány éve pedig kistermelőként kolbászt készít és árusít. A barkácsolás a hobbija, minden munkát elvégez A kolbászkirály hobbija a barkácsolás, otthon a ház körül minden munkát elvégez, és a betonozástól, az aláfalazástól, a vasmunkáktól sem riad vissza. Természetesen a húsdarálóját maga rakta össze, látta el villanymotorral. Imádja a sportot, főként az autóversenyeket, a labdás sportágakat, a kosártól a vízilabdáig minden jöhet. Szeret főzni is, ha a családját igazi finomsággal akarja meglepni, bográcsban marhalábszárpörköltet készít. "A kolbász kitörési pont a megyében, felfutásában sokat köszönhetünk a csabai fesztiválnak is."

Forrás:www.bmhirlap.hu

 

Vissza