Tovább él a hagyomány


            „Igazán mesteri termékét idén is jóízűen fogyasztjuk, rendületlenül. Az Ön által készített kolbász ízösszetétele, élvezeti értéke fantasztikus, és – anélkül, hogy bárkit is megbántanék – a kolbászversenyt számomra Ön már megnyerte”. Mindezt Demján Sándor nagyberuházó vállalkozó írta Krajcsó Pálnak, a Csabai Kolbászklub Egyesület tiszteletbeli elnökének.
            Családi kapcsolat révén ismerte meg Demján Sándor a Krajcsó-féle füstöltet, és azóta nem tud leszokni róla. Nincs ezzel másként Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt államfője sem. Ő úgy nyilatkozott a békéscsabai látogatása során megkóstolt Krajcsó-kolbászról, hogy a Csabai kolbász a világ legjobb csemegéje. A 2000-ben Göncz Árpáddal együtt Békéscsabán járt Rudolf Schuster szlovák köztársasági elnök hasonlóan vélekedett, megköszönve a finomságot. Ezután a laikusban felmerül, hogy mi a Krajcsó-kolbász titka.
            - Semmi rejtély, csak 60 éves szakmai múlt, meg állandó odafigyelés – mondta a mester. – A házi takarmánnyal etetett – lehetőleg zsír- és hússertés keresztezéséből származó –  „vágási alany” a kiindulópont, aztán pedig a hús és a szalonna összeállítása, darálása és a négy fűszerrel – paprika, só, fokhagyma, köménymag – való alapos összedolgozása következik.  A füstölésre szánt kolbászt legalább 48 óráig „pihentetni” kell, a füstöléskor pedig a meleg a legnagyobb ellenség, ugyanis a kolbász közepe gázosodhat, széteshet. A tároláskor 3 hónapig – az összeérésig – hideg helyen kell tartani a kolbászt.

 

Vissza