Örömkolbász Ványaiéknál


- Mindketten apai örökségként kaptuk a kolbászkészítés fontosságát és örömét – hangsúlyozza Marika – Szüleimnek két lánya volt, nekünk kellett tehát továbbadniuk a kolbászgyártás tudományát.
Ami nagyon érdekes, ugyanazon recept alapján gyártotta a két család a kolbászt. A recept nem titkos, Szaszák Mátyás már sorolja is az összetevőket és az arányokat. Tíz kiló válogatott és vegyesen darált sertéshúshoz 32 deka őrölt pirospaprikát tesznek, ebből 20 deka az édes, 12 deka a csípős. Fokhagymából és egész köményből 2, 5-2, 5 deka megy az említett mennyiségbe, sóból 20 deka.
Persze a jó kolbász eléréséhez az alapanyag- mennyiségek ismeretén kívül számos dolog kell. Ványaiék például a vékonybelet a töltés előtt két, a vastagot (kulárét) 4-5 nappal korábban hideg vízbe áztatják, hogy a bél rugalmas legyen. A vékonykolbászt a gazda 5 napig füstöli, a vastagot 2 hétig, lassú, hideg füsttel. Szabadkéményes füstölőjük van, a tárolás pedig vályogház kamrájában oldják meg.
- A kolbászkészítő tudományunkat felvillantjuk a Csabai Kolbászklub által szervezett programokon is – tréfálkozik Marika. – Érsekújváron a Zsíros Pál (csapatkapitány), Szűcs Katalin, Szaszák Mátyás és jómagam alkotta csapat fődíjat nyert…

 

Vissza