Főszerep a Heti Hetesben


A Csabai Szlovákok Szervezete, valamint a Csabai Kolbászklub Egyesület nem volt rest és érzékletesen reagált. A heti hetes hölgytagjának, Hernádi Juditnak egy kuláréba, azaz odritnvo crevóba, fenéktől való bélbe töltött XXL-es mintadarabot küldtek, a fiúknak pedig egy dorkába töltött kolbászt, hogy birkózzanak meg vele, illetve érte. Mellékelték Dedinszky Gyula néhai békéscsabai evangélikus lelkész A csabai kolbász című könyvét is a szállítmányhoz. A kiadványból kiderül, hogy a csabai kolbász tulajdonképpen jobbfajta „tót” termék, melyet a csaknem 300 éve az Alföldre települt szlovákok találtak ki, mindnyájunk örömére. Ma már azonban hazai alapanyagból és itt termett fűszerek hozzáadásával készül a Csabai, tehát valóban megilleti a hungaricum jelző.
Uhrin Zoltán, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnöke – a Heti hetesnek küldött kolbászokat ők adták, egyébként pedig az elnököt éppen Dedinszky Gyula keresztelte meg hajdanán – elmondta: csak azért két szálat postáztak, mert túlzás lett volna a kamrák teljes kolbászállományát feltelepíteni. Főként ilyen ínséges, disznóvágás előtti időszakban.
Később a Csabai Kolbászklub egyik tagja, Elek Jutka kezdeményezésére és gyűjtése révén valódi „Csabai” kíséretében hat szál egy- és kétforintosokkal töltött kolbászt postáztak a Heti hetes tagjainak. Azzal a kísérőszöveggel, hogy a csaknem 10 ezer forintot fordítsa a műsor stábja jótékonysági célokra.

 

Vissza