Erősítik a kolbászkultuszt, közösséget teremtenek

Szinte jelképes összeget — 100 forintot havonta — fizetnek a kolbászklub tagjai a működés biztosítása érdekében. Az ország számos pontja mellett külföldről is egyre több tagot tudhatnak soraikban. Természetesen ők a minden hónapban egyszer megtartott összejöveteleken — ebben nincsenek benne a rendezvények — ritkábban jelennek meg, mint a törzsgárda.
— A kolbászklub 1998. január 30-án alakult meg Békéscsabán, a Szlovák Kultúra Házában — mondta Uhrin Zoltán elnök. — Célunk a csabai kolbász népszerűsítése, a hozzá kapcsolódó kulturális örökség megóvása. Fontosnak tartjuk a közösségteremtést, a közösségi életet is.
Találkozóikat rendszerint a Szlovák Kultúra Házában tartják, de nemrégiben helyiséget kaptak a Szent István téren, a családsegítő szolgálat régi helyén. Bár az iroda méretei miatt összejöveteleik megtartására nem alkalmas, de a XX. század eleji népi stílusban berendezve, a csabai hagyományokat tovább éltetve a város egyik gyöngyszeme, és még inkább az lehet.
— Többen támogatták már elképzelésünket, ugyanakkor még várunk segítőket, hogy ez a helyiség egész évben  kolbászközpont lehessen a városban — hangsúlyozta Uhrin Zoltán. — A szponzorokat természetesen minden olyan rendezvényen feltüntetjük, népszerűsítjük, ahol részt veszünk. Nem lesz ez másként az idei kolbászfesztiválon sem. A termet látogathatják a Békéscsabán élők és az ide látogatók, alkalmas sajtótájékoztatók, megbeszélések megtartására, a város vendégeinek fogadására, egy kis kolbászkóstolásra.
            A klubelnök kitért arra: már jó ideje a fesztivál lázában égnek, és igyekeznek ők is mindent megtenni, hogy sikeres legyen a rendezvény. Elsősorban a szárazkolbász-verseny mintadarabjait gyűjtik, a tombola szervezésében, a különböző relikviák — kötények, sapkák, pólók — árusításában vállalnak oroszlánrészt. A kolbász ,,versenyműveket” október 21—22-én várják a Szlovák Kultúra Házába, és ugyanekkor, ugyanitt fogadják a tombola-felajánlásokat. — A tombolajegy ára változatlanul 100 forint lesz, és mindennap sorsolunk — közölte az elnök. — Felajánlást azért is érdemes tenni, mert a tapasztalatok alapján 8—10 ezer ember előtt elhangzik a felajánló, a gyártó, a forgalmazó neve. A készpénzzel segítők adományaiból főként a kolbászkészítéshez kapcsolódó eszközöket vásárolunk, majd sorsolunk ki.
            Uhrin Zoltán szólt arról is, hogy a fesztiválon is folytatják az egy- és kétforintosok gyűjtését. Az összegyűlt érméket a Heti hetesnek juttatják majd el, hogy fordítsák az árva és beteg gyermekek javára, legjobb belátásuk szerint.

Nyemcsok László

 

Vissza