Kakast is főztek a kolbászklubban Békéscsabán

Családi napot, szárazkolbász- és pálinkaversenyt tartott a minap a Csabai Kolbászklub az Uhrin Zoltán Klubházban.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kakast-is-foztek-a-kolbaszklubban-bekescsaban-2046101/?fbclid=IwAR3xmpXGWphtoFqVfDqNVh40WY22y1WvP6O9TsnbbbP7M0qfXRg2YBCHfKk

2019. 07. 01. 13:26 Ny. L.

Tovább olvasok

Határon túli magyar diákok gyúrták a csabai kolbászt

A határon túlról három iskolából érkeztek diákok a Gyúrjuk körbe a Kárpát-medencét elnevezésű kirándulásra,......

https://behir.hu/hataron-tuli-magyar-diakok-gyurtak-a-csabai-kolbaszt?fbclid=IwAR3_oqhOs6HjLacltH8sWZkvGK2vTq1UDYE_3NtpccEclC4ZLrIILkdvLtI

2019. március 22. 09:39 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Tovább olvasok

A jó kolbász készítésének titka

A csabai kolbászt nem övezi titok, vallja minden érintett Békéscsabán. Készítéséhez nem kell más, mint hét kilogramm sertéshús - comb, lapocka, tarja, dagadó vegyesen -, három kilogramm húsos szalonna, huszonöt dekagramm őrölt paprika és 20 dekagramm asztali só, valamint fokhagymából négy, fűszerköményből pedig három dekagrammnyi.

Tovább olvasok

A kolbászé volt a főszerep a Csabai Rendezvénypajtában

Családi napot tartottak a Csabai Rendezvénypajtában szombaton. ........

https://behir.hu/a-kolbasze-volt-a-foszerep-a-csabai-rendezvenypajtaban?fbclid=IwAR0JrYSH38D9cUN49yrAgdaOj-7e8z36ya9vFUF6ufMfH7gWmpS7dyb0x2g

2019. április 15. 06:39 | Gyemendi Réka

Tovább olvasok

A bors kimarad

"Nem mondom, hogy amit kóstolt, az egyedi kolbász. De azt sem állítom, hogy ugyanolyan, mint a többi. Ez utóbbit már csak azért sem mondhatom, mert másét én nem kóstoltam" - hangoztatta Mazán János hentesmester, miközben vékony szeletekre vágta az előtte fekvő vékony kolbászszálat, hogy azután a karikákat a kóstolóknak való fatányérra tegye.

Tovább olvasok

Az elkészítés a siker receptje

Azért más miatt is különböznek egyes emberek házikolbászai. "Van, aki a fűszerköményt egészben, s van, aki darálva adja a masszához" - tudtuk meg Uhrin Zoltántól, a Csabai Kolbászklub Egyesület elnökétől, aki maga is évről évre készít kolbászt, természetesen családi összefogással.

Tovább olvasok

Kolbászbírói ítélet a sonkáról

A kolbászbírói testület látta vendégül a városvezetést kedden este Békéscsabán, a Jaminai Nyugdíjasklubban. A rendezvény kapcsolódott a tavalyi és már az idei Csabai Kolbászfesztiválhoz is.

Tovább olvasok

HÉGELY SÁNDOR A CSABAI KOLBÁSZKLUB ÚJ ELNÖKE

Elnök- és elnökségválasztó közgyűlést tartott a Csabai Kolbászklub Egyesület április 6-án. ......

https://hir6.hu/cikk/119810/hegely_sandor_a_csabai_kolbaszklub_uj_elnoke?fbclid=IwAR2NNFmaPp6nA-JVCTXLjk-EoRpoKsUkhNAB66jPPgYNySIQkApX1aeMOhY

Hír6.hu 2016. április 8., péntek 12:29

Tovább olvasok

Erősítik a kolbászkultuszt, közösséget teremtenek

Az egyesület a ,,szárazverseny” és a tombola lebonyolításába is beszáll.
Előbb volt a hízó, aztán a kolbász, majd a fesztiválja, kicsivel később a klubja és az irodája Békéscsabán. A Csabai Kolbászklub Egyesület immáron több, mint 200 taggal működik, fő céljuk és feladatuk a csabai kolbász népszerűsítése, a hagyományok őrzése és ápolása, a kolbászkultusz erősítése.

Tovább olvasok

Wang doktor vastagkolbásszal

Az örök és szétválaszthatatlan magyar-kínai kolbászbarátság jegyében csabai házikolbásszal lepte meg a Csabai Kolbászklub vezetése a Békéscsabán hagyományos kínai orvoslást végző dr. Wang Yu Cai-t. Wang doktor a klub első kínai tagja.

Tovább olvasok

Kolbászkirályok randevúztak

Fesztiválsiker


Valamiben legalább főváros vagyunk, vallják a klubtagok.
Berényből Berénybe került a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyének fődíja — állapította meg a Csabai Kolbászklub népes tábora péntek esti kolbászparádéján, a Tégla Közösségi Házban. Kovács István 2002-es és 2004-es, valamint Balázs Mihály, az idei fesztivál kolbászkirálya elmondta: együtt érkeztek ugyan, de kolbászt nem közösen készítenek. Úgy látszik, mindketten hasonló módon kellően odafigyelnek a gyártmányra, hiszen az odafigyelés a titka a jó kolbásznak. A recept mindenhol ugyanaz, dekányi különbségek vannak csak a felhasznált kömény, só, paprika és fokhagyma között. A füstölés, a tárolás, a rendszeres „dédelgetés” legalább olyan fontos, mint a fűszerezés. A klub rendezvényén elhangzott: Békéscsaba immáron kivívta a kolbász fővárosa címet.

Orbán Viktor és Torgyán József egy tányérból falatozott a standon

Kolbászklubosok OMÉK-os sikere
Orbán Viktor és Torgyán József egy tányérból falatozott a standon

Hajdan volt az első Csabai Kolbászfesztivál 1997-ben. Az akkori szárazkolbász-, valamint kolbászkészítő versenyen indulók és dr. Ambrus Zoltán fesztiválgazda gondoltak egyet, majd létrehozták a jelenleg már 140 taggal működő Csabai Kolbászklub Egyesületet.

Tovább olvasok

A sümegi várral szemben töltötték a csabait

A Csabai Kolbász jó hírét vitték Sümegre is a Csabai Kolbászklub tagjai és más megyeszékhelyi csapatok nemrégiben. Nem véletlen, hogy ennyi viharsarki együttes vett részt az Öreghegyi Kolbászfeszten, ugyanis a hagyományteremtő rendezvény szervezője, Jámbor Gábor csabai.

Tovább olvasok

A Csabai Kolbászklub

A Csabai Kolbászklub Egyesület a Békéscsabán zajló kolbászfesztivál állandó résztvevője. Céljaik között szerepel, hogy a disznótorok és az ehhez kapcsolódó, térségünkre jellemző hagyományokat megőrizzék és továbbadják. Tevékenységük jegyzéke az Alapszabályban részleteiben rögzítésre került.

Az elmúlt évek során az egyesület tapasztalta, hogy ezt a térséget ismét felfedezi az ország, mint minőségi élelmiszer termelő területet. Be kell lássuk, hogy az, amit mi adni tudunk, az éppen a minőségi élelmiszer. Lelkes tagjaik a mezőgazdaság e kis szegmensét képviselve rendkívül lelkesen dolgoznak a sikerért. Azt gondolják, hogy Békéscsabának és az egész megyének az érdekeiért dolgoznak.

A kolbászklub véleménye szerint ismét léteznek egyre nagyobb számban kistermelő gazdák, akik minőségi élelmiszert állítanak elő és jórészt a kolbászklub támogatását élvezve valósulhattak meg. Reményeink szerint a Csabai kolbász népszerűsége által hatással van az állattartásra és a növénytermesztésre is, valamint e térségnek idegenforgalmi és vendéglátói bevételt is termel. Szaporodhatnak a munkahelyek, pénz áramolhat e térségbe és az itt lakók életminősége ezáltal javulhat. Tevékenységük valószínűleg más gazdasági területre is jótékony hatással van, ami itt nem került megnevezésre.

Az egyesület tevékenységét civil szervezetként végzi, termelő tevékenységet nem folytat. Anyagi lehetőségeik szűkösek. A pályázati lehetőségek egyre behatároltabbak. Szeretnék, ha a helyi önkormányzatokkal szorosabb kapcsolatot ápolhatnának, hogy a pályázataikat a szükségleteknek megfelelően írhatnák ki. Egy célért dolgozzunk, közösen nagyobb eredményekre lehetnénk képesek.

"Civil szervezetként nem az üzleti szempontok vezérelnek tevékenységünkben, büszkék vagyunk termékeinkre és arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben megismertessük az érdeklődőkkel. Köszönetünket fejezzük ki, hogy jelen pályázat részesei lehettünk. Reméljük a jövőben sokszor tudunk együttműködni a siker érdekében!"

Forrás: www.bekesmegye.com

ELMENT UHRIN ZOLI BÁCSI – PORTRÉTÖREDÉK A DERŰ EMBERÉRŐL

Amikor az egyik ismerősöm péntek este felhívott, hogy meghalt, a hirtelen ért sokk hatására teljesen elfelejtettem, hogy mit is kell vennem a sarki közértben. De hiszen délelőtt még ott bolondoztam vele az önkormányzat folyosóján, még le is fotóztam…

Tovább olvasok

Abszolút győztes a kolbászklub az érsekújvári versenyen

A Csabai Kolbászklub 35 tagja látogatott el a múlt hét végén a hatodik érsekújvári kolbászkészítő versenyre. A csabaiak az első és második alkalomhoz hasonlóan, a mostani, hatodik rendezvényen is a legjobbnak bizonyultak.
A 32 induló között a Kocziha Mihály, Mészáros László, Marancsik Pál összeállítású csapat az abszolút győzelmet szerezte meg. Uhrin Zoltán klubelnök elmondta, Érsekújvári Csabai Szlovákok néven indult egy olyan helyi együttes Marik János vezetésével, melynek tagjai a lakosságcsere során Jaminából kerültek ki.
A Békéscsabához kötődés, a kolbászkészítés szeretete és tudása megmaradt. A klubosokat fogadta Érsekújvár polgármestere, a Csemadok kulturális egyesület helyi szervezete pedig fogadáson látta vendégül a csabaiakat. A klubosok két hónap múlva Zsíros Pál klubtag kapcsolata révén Pozsonyban vesznek részt disznótoros bemutatókhoz kötődő mulatságon.

Forrás: www.beol.hu/

A nyári napközis táborba költözött a kolbászklub

A Szent István téri, a városi önkormányzattól bérelt helyiségből elköltözött a Csabai Kolbászklub. A nyári napközis táborban a volt alkotóházat kapták meg azzal a feltétellel, hogy lakhatóvá kell tenniük. A klub közel háromszáz tagot számlál, és sokan aktívan közreműködtek, hogy a felszerelések, berendezések, bútorok az új helyre kerüljenek ki. Beköltözni ide csak a tavasszal lehet, hiszen rengeteg a tennivaló. Addig ideiglenesen az Andrássy Úti Társaskörben tartják foglalkozásaikat, a Csabagyöngye Kulturális Központ januári megnyitásával itt kapnak helyiséget tavaszig. A klub végleges elhelyezését a megépülő kolbászfaluban oldják majd meg.

A közelmúltban hunyt el Uhrin Zoltán, aki a kezdetektől elnöke volt a civil szervezetnek. Regős László, a kolbászklub alelnöke elmondta, január közepén választják meg a nagy munkabírású, mindenki által tisztelt elnök utódját. 

2012. december

Nyemcsok László
újságíró
Békés Megyei Hírlap

2009. évi Kolbászkirály

Aki a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyét nyeri, az a kolbászkirály. Nos, a mezőberényi Kovács István idén már harmadszor nyerte meg a fődíjat készítményével, ezért lapunk őt választotta a hét emberének.

Tovább olvasok