Örökös tagok

Cservenák Pál † 2015

 

2016. november 11-én elhunyt Klubunk oszlopos tagja, amatőr fotósa, Földvári András.

Emlékét megőrizzük!

 

 

 

   

  Brhlik András  - 1998

 

 

 

 Hrabovszky Pál 1930-2001

  A Kolbászklub alapításának tevékeny résztvevője, sajnos hamar eltávozott közülünk. Leszármazottai a    klubbal a kapcsolatot fenntartják.

 

 Uhrin Zoltánné 1949-2001

 MARCSI a Kolbászklubot és a fesztiválokat nem sokat látogatta de háttértevékenységével,    tűrőképességével hozzájárult a sikerekhez.

 

 

  Brhlik Andrásné 1951-2006

PIROSKA mindenfajta bejelentés, kinevezés vagy megbízás nélkül egyesületünk egyik legkedvesebb alakja és fő szponzora volt. Elragadó, varázslatos és egyszerű személyisége miatt mindenki nagyon szerette. Humorát és pogácsájának ízét nem feledjük.

             

 Viczián János 1934-2006

A Balassi Táncegyüttes kolbászbírójaként egyesületünk egyik meghatározó alakja volt. Vidám, színes egyénisége a városi, az országos és a határontúli rendezvényeken nagyon sokszor megmutatkozott. Előbb kolbászbíróként (1999), majd a kolbászbírói testület tagjaként, nagyon sokat tett a csabaiság, a szlovák népi kultúra, a Csabai Kolbászfesztivál és klubunk sikeres szerepléséért.

  

  Krajcsó Pál 1923-2007

A Csabai Kolbászklub örökös tiszteletbeli elnöke. Egyik meghatározó személyisége volt a Békéscsabán  és környékén történő üzemi csabai kolbász készítésnek. Kisgyermek korától hajlott koráig nagyon sokat  tett a szakmáért, a VALÓDI CSABAI HÁZI KOLBÁSZ hírnevének megteremtéséért. A Csabai  Kolbászfesztiválon 2000-ben életmű díjat kapott.

  

  Prisztavok Mátyás 1945-2008

Macó egyedi, mással összetéveszthetetlen egyéniség volt. Az Ő munkája, barátsága és fáradozása  révén vált Orbán Viktor pártelnök, majd később miniszterelnök a régi Kolbászfesztiválok sajtó és  közönség által keresett alakjává. Az általa nevelt vietnámi csüngőhasó nyereménydisznóval beírta  magát a Kolbászfesztiválok történelemkönyvébe.

  

  Dózsa József 1950-2010 

 Örökmozgó, nyughatatlan személyiség volt. Vállalkozói vénája és az ezzel kapcsolatos ötletei,    barátságos megnyilvánulásai vitték arra, hogy mindenkit rá tudott beszélni a Kolbászklub  ombolahúzásainál a jegyvételre. Bohém, örökké mosolygó és tenni akaró alakját nem felejtjük.

  

 

  Botta János 1940-2008

Klubunk jaminai csoportjának meghatározó embere volt. Szervezőkészségének és pozitív lényének  köszönhetően Tópart utcai házában hosszú évekig egy kis klubhelyiséget üzemeltetett. A  kolbászkészítés fortélyait is ismerte, az Ő általa füstölt kolbászokat sok közül is fel lehetett ismerni.

 

  Laurinyecz András 1935-2010 

 Feleségével - Jutka nénivel - együtt a klub csütörtöki foglalkozásairól elmaradhatatlanok voltak. A  szlovák nyelvet is használó anekdotái a csabaiságról megmaradnak bennünk. Az Ő szavaival élve  "...gyerekek, ezek a klubkirándulások, és ezek az évek, nekünk nagyon sokat jelentettek!" Mindenki  számára példaértékű lehet, ahogy családját összefogta.

 

 Halász Sándor 1930-2010

 Ő olyan ember volt, mint ami a csabai kolbászból kimarad: a bors. Kicsi, kerek és erős. Emellett  utánozhatatlan humora, reméljük túl fog élni minket is. - "Gyerekek! A tombolán egy hajszárítót nyertem!"  - "Zolikám, ha majd elmeséled a sevnicai fellépésünket kérlek ne mondjad, hogy kottatartó voltam,    hanem azt, hogy zenei menedzser."

 

 

 Budiczky István 1946-2011 

 Pisti a klub tevékenységéhez később csatlakozó tagunk volt, de hamar pótolta a lemaradását határtalan  aktivitásával, tenni akarásával hamar beírta magát a klub történetébe. Ha a klub támogatást kért, Ő volt  az, aki elsőként jelentkezett. Fotói, videói révén rengeteg tartalmas emléket, eseményt örökített meg  számunkra.

 

 

 

  

   Fülöp Imre 1954- 2010 

 

 
 
 
 
  Cs. Uhrin Tibor 1936- 2010
 
 
 
 
 
   
 
 
   
 
  Uhrin Zoltán  1947-2012
 
 
 
 
Zoli, Zoli bácsi, Elnök Úr azok nevében búcsúzom Tőled, akiket megtiszteltél barátságoddal, akiknek személyiségeddel, munkáddal olyan közeget teremtettél, melyben mindig és mindenki jobban érezte magát, teljesebbé váltak hétköznapjaink és ünnepeink!
 
Vannak, ha kevesen is olyanok, akik természetes módon, minden előny, vagy érdek nélkül veszik magukra egy közösség, egy város lényegét jelentő értékek szolgálatát. Te, drága barátom, ilyen voltál. Nem tudtál semmit, soha könnyedén, csak úgy csinálni; mindent, de ami fontosabb, mindenkit komolyan vettél, mindenkiért tettél, mindenért szót emeltél: nem voltak életedben kis és nagy dolgok, csak ügyek, csak szolgálat!
 
Te az voltál, aki nem önmutogatásból, nem valamiféle küldetéstudatból tetted, amit tettél. Csak vitted tovább a szüleidtől kapott igazi csabai hagyományokat, ami nem a kolbászos értékekre szűkült, hanem az emberi kapcsolatokra teljesedett ki; a munka tiszteletére és a szeretetre épült!
 
Úgy szerettél mindenkit, annyira fontos volt mindenki véleménye, egyetértése, megnyerése, mint egy jó csabai kereskedőnek, aki tudja, hogy jó a portékája! Igen, a Te „portékád” vagyis az értékrended jó volt és nemes! 
 
Megismerni, tovább vinni és másokat megnyerni ennek az ügynek! Ki tudott úgy a kolbászról, a klubról a fesztiválról beszélni, mint Te? Közben emberi kapcsolatokat igazgattál, megfáradtaknak, bánatosoknak adtál erőt és perspektívát. 
 
Ki tudta úgy képviselni Békéscsabát országhatáron belül és kívül, ki tudott ennyi barátot szerezni ennek a sokszor elhagyatottnak tűnő városnak mi Te? Hogyan nyerted meg erdélyi, dél-vidéki, érsekújvári, kárpátaljai, de szerb, horvát, szlovén, osztrák, cseh kolbászosokat is a baráti együttműködésnek, hogyan végeztél igazi civil diplomáciát? Ez a te titkod, pedig nem voltak titkaid, mert ez Te magad voltál! Szíved nyitott volt, mindenki bele fért, mindenkinek csináltál benne egy kis helyet. „Mert minden csabainak benne a szíve…” énekelted a fesztiválon, az utazás kiállításon, vagy éppen valahol külföldön.
 
Mi gyerekkorunk óta ismertük egymást, úgy ahogy általában két csabai. De amikor az első kolbászfesztivált követően létrehoztuk a kolbászklubot, akkor döbbentem rá, mennyire Rád van szüksége ennek a közösségnek, és a fesztiválnak, talán nem túlzás, az azóta hungarikum csabai kolbásznak!
 
Sokat tettél érte! Ott voltál az első fesztiváltól. Biztattad a szervezőket, a  kistermelőket, feladatot vállaltál a klub számára a szárazkolbászversenyek lebonyolításában, és mindenhol hirdetted, mint a város fontos értékét, vonzerejét. Emlékezzünk arra is, hogy aktívan közreműködtél a csabai kolbász eredetvédelmének biztosításában.
 
Az elején sokan megéreztük és aztán 15 éven át élveztük tevékenységed, gondolkodásod, emberséged minden megnyilvánulását. Te úgy működtettél egy több száz fős közösséget, hogy rávezettél bennünket az önzetlenségre, a tevés örömére! Megmutattad közembernek és a közösséget szolgálni akaró politikusnak, hogy ezt így kell, csak így szabad!
 
Csak Rád nem tudtunk vigyázni! Sokat mondtuk, de keveset tettünk ellene, hogy „Zoli sokat vállalsz”, „ez nem az elnök feladata lenne”! De, mond meg, el lehetett tőled munkát venni?
 
Veled volt sokunknak teljes az a világ, amiben éltünk/élünk, amiért tenni gondoltunk. Vitákkal, de nem ellentéttel, szenvedéllyel, de nem meg nem értéssel. Veled volt igazi a Csabai Kolbászfesztivál, a tömegeket vonzó Klubsátor, a jó hangulatú csütörtöki klubnapok, ahol mindig a középpontban voltál, és Veled minden klubkirándulás, ahol sehová nem tudtunk úgy megérkezni, hogy Téged ne már régen ismert barátként fogadjanak! És a fotóalbumaid, segítségeddel mennyi élmény sokszorozódott meg! Volt egy olyan, műszóval élve metakommunikációs képességed, egyszerűbben: kisugárzásod, hogy mindig, mindent megértettél mindenkivel, elintéztél mindent, mindenkit barátoddá tettél, és belőlük nekünk is jutott! 
 
"‎Olyan csend van így Nélküled, 
Hogy szinte hallani, 
Amit még utoljára 
Akartál mondani" 
 
Írta Váci Mihály, a költő. Mi is hallani véljük utolsó, és nekünk életünk hátra lévő idejére szóló üzenetedet:
 
„ Tovább kell csinálnotok, fontos, hogy megmaradjatok jó csabainak, akinek szíve van, meg egy kis kolbásza is akad. Majd lenézek Rátok!”
 
“Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá.” 
A Te emléked, emlékműved embertársaid, barátaid szívében épül, és abban örökké élni fog! 
Általad nem csak a csabai lét volt teljesebb, de talán a menny is az lesz!
 
Nyugodj Békében, Zoli!