Egyéb receptek

Tepertőkrém

Hozzávalók: 25 dkg tepertő, 2 db főtt tojás, 3 közepes lilahagyma, 1 tk. pirospaprika, 1 ek. mustár, só, bors ízlés szerint.

Elkészítése: A tepertőt, a főtt tojást és a lilahagymát ledaráljuk, sózzuk. Beletesszük a paprikát, mustárt, borsot. Jól összedolgozzuk és fél órára a hűtőbe tesszük. Puha kenyérrel, friss lilahagymával nagyon finom vacsora.

Kolbászos párna

Hozzávalók: fél kiló sütőkolbász, 1 csomag mirelit levelestészta, 1 egész tojás, reszelt sajt

Elkészítése: A kolbász bőrét levesszük, és kb. 5 cm-es darabokra vágjuk. A leveles tésztát felengedjük és lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. 10x8 cm-es darabokra vágjuk, a közepére teszünk egy-egy darab kolbászt és a tészta széleit ráhajtjuk. Jól nyomkodjuk össze, hogy ne nyíljanak szét. A párnákat sütőlemezre tesszük, megkenjük tojással, késsel kissé megvágjuk a tetejét, majd megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített, 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Savanyúsággal tálaljuk.

Sztrapacska

Hozzávalók: húsok: 20-30 dkg füstölt szalonna, zöldségek: 1 kg krumpli, egyéb: 1 evőkanál kanál zsír, liszt, 4 dl liter tejföl, 20 dkg brindza, só.

Elkészítés: A szalonnát apró darabokra vágjuk, a kanál zsíron kisütjük, és a kisült szalonnadarabokat kiszedjük a zsírjából. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól szaggatható legyen. Megsózzuk. Közben egy nagy fazékba vizet felteszünk főni. Amikor felforrt, sót teszünk bele, és galuskaszaggatón beleszaggatjuk a sztrapacskát. Amikor megfőtt, - nagyon rövid idő alatt fő-, leszűrjük, és beleforgatjuk a füstölt szalonna kisütött zsírjába. Azonnal tálaljuk. Az asztalra helyezzük a brindzát, tejfölt, és a kisütött szalonnát, hogy mindenki kedve szerinti mennyiséget rakhasson a tányérjára szedett galuskára.

Brindzás haluska / brindzovie haluske

A nyolcvan dkg lisztet 6 tojással, némi sóval egy megfelelő tálban simára összegyúrjuk, majd 3 cipót csinálunk belőle, melyeket egyenként nyújtófával 2 mm vastagra kinyújtjuk. Az így kapott tésztalapot 6-8 mm szélesre felvágjuk. Forró lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük és egy tálban a hozzáadott 20 dkg zsírral, jól összekeverjük.  A 60 dkg brindzát, (melynek Békéscsabán egy speciális száraz változatát használják!)  fél liter tejfellel összekeverve egy tepsiben rétegesen a tésztára  rakjuk. Tetejére akár szalonna darabkákat is tehetünk. A  tetejét sütőben pirosra pirítjuk.

Hájas kifli/Szilvalekváros kifli/Rongyos kifli

Hozzávalók: élesztő 2,5 dkg, tej 0,25 l, liszt 40 dkg, cukor 5 dkg, só, zsír, porcukor, szilvalekvár 

Élesztővel, liszttel és tejjel kovászt készítünk. Melegre tesszük, és kelni hagyjuk. Lisztet, cukrot, tejet, sót és megkelt kovászt összekeverve hólyagosra verjük. 1,5-2 órára melegre tesszük kelni. Ha a tészta megkelt, és zsírral vékonyra megkenjük, majd összehajtogatjuk, újra kinyújtjuk, s megint megkenjük. A műveletet háromszor megismételjük. Az utolsó nyújtás után háromszögletű darabokra vágjuk, és szilvalekvárral megöltjük, kifli-alakúra formázzuk. Sütőben sütjük.

Tócsni

Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 tojás, 2-3 evőkanál liszt, olaj. Elkészítés: A krumplit hámozzuk, lereszeljük. Ehhez adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat melegítünk (ha az olajat nagyon megforrósítjuk, akkor a tócsni belseje nyers marad!). A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom. Megkenhetjük fokhagymával, vagy adhatunk mellé tejfölt, vagy akár mindkettőt. Esetleg brindzával is megszórhatjuk.

Brindzás pogácsa

Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 1 dkg só, 10 dkg vaj, 25 dkg brindza, 1 evőkanál tejföl, 1 dkg élesztő, 1 db tojás

Rendkívül egyszerű az elkészítése. A gyúródeszkán átszitáljuk a finomlisztet, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a vajat, a brindzát, a jó sűrű, zsíros tejfölben – esetleg tejben, de az is minél zsírosabb legyen – elkevert élesztőt és a tojást. (Ügyeljünk arra, hogy a tejfölt legalább fél órával hamarabb kivegyük a hűtőből, semmiképp se legyen hideg.) Összegyúrjuk, és a tésztát jól kidolgozzuk. A tésztából cipót formálunk, és másfél óra hosszat pihentetjük meleg helyen. Lisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, késsel bevagdaljuk, utánaformázzuk a pogácsákat és kivajazott tepsire rakjuk. Kis ideig még pihentetjük. Tetejüket tojássárgájával megkenjük, 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, majd a hőfokot levesszük 175 fokra, és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók: 25 dkg főtt burgonya, 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 1 teáskanál só.

Leírás: A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen áttörjük és hagyjuk kihűlni. A lisztbe belekeverjük a sót. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást és a burgonyát, esetleg egy evőkanál tejfölt. Jól összegyúrjuk, kinyújtjuk, háromrét' hajtogatjuk. Azonnal újra elnyújtjuk és megint hajtogatjuk, majd a hűtőben 3-4 órát pihentetjük. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval. Egyenként felvert tojással megkenjük és forró sütőben (220 fok) kb. 15 percig sütjük.

Káposztás pogácsa

Hozzávalók: 1 nagy fej káposzta, 2,5 dl olaj, 1 kg liszt, 3 csapott ek. só, 5 dkg élesztő, 1 tojás, kevés bors, 2 dl tejföl 

Leírás: A káposztát lereszeljük, besózzuk, majd kinyomkodjuk, és a 2,5 dl olajban megdinszteljük, teszünk bele borsot. /Hirtelen soknak tűnhet az olaj, de nem kell az egészbe más zsiradék./ Hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben a lisztet összekeverjük a maradék sóval és a tejfölben elkevert élesztővel. Majd a káposztával összekeverjük. Előfordul, hogy kell még hozzá liszt. Pihentetjük 1 órát, majd kinyújtjuk. Időszűke és lustaság miatt nem szaggatjuk, hanem kb. 3x3 centis kockákra, vágjuk. Tepsibe helyezzük, és tojással megkenjük. 20-25 percig pihentetjük, majd kisütjük.

Szlovák kőttes (Vízen kőtt)

Hozzávalók:  60 dkg liszt, 15 dkg zsír, 3 dkg cukor, csipet só, 3 tojás, 3 dl tejföl, 3 dkg élesztő.  A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk. Asztalkendőre zsírpapírt rakunk, erre helyezzük a tésztát és a kendőt nem túl szorosra összekötjük. Az asztalkendőbe kötött tésztát egy fazék langyos vízbe tesszük. Amikor a tészta feljön a víz tetejére, (kb. 1 óra) akkor jó.  A tésztát a vízből kivesszük, a papírt levesszük róla és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tésztát négyzetekre vágjuk, és mindegyik közepét megtöltjük ízlés szerint (dió, mák, lekvár, stb.), majd  kifli formájúra  hajtjuk. Tepsibe tesszük és sütés előtt tojássárgájával megkenjük.

Jaminai tepsis káposzta

Egy kizsírozott tepsibe 1 kg hordós savanyú káposztát egyengetünk el, majd a tetejére előfőzött, füstölt-szeletelt tarjaszeleteket teszünk. Minden hús tetejére bevagdosott füstölt tokaszalonnát tegyünk és sütőben, közepes lángon kb. egy óra hosszat süssük, friss, puha kenyérrel tálaljuk.

Csabai csirkecomb

8 csirkecomb, 35 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 2 kiskanál pirospaprika, 1 kanál paradicsompüré, 1 kiskanál Piros Arany paprikakrém,1 tojás, só, törött bors, 2 evőkanál olaj, 3 dkg vaj.

A kis csirkecombok bőrét az ujjunkkal fellazítjuk. A darált sertéshúst elkeverjük az apróra vágott, üvegesre párolt vöröshagymával, a pirospaprikával, a paprikakrémmel, a paradicsompürével és a tojással. Ha jól elkevertük, a combok bőre alá tömködjük, majd megolajozott tepsibe tesszük. Tetejüket megkenjük egy kevés vajjal, és forró sütőben 30-35 percig sütjük.

 Csabai krokett recept

10 dkg csabai kolbász, 40 dkg burgonya 2 db egész tojás, fél tubus kolbászkrém 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika, ízlés szerint só, zsemlemorzsa a bundázáshoz.

A burgonyát meghámozzuk és az almareszelő durva fokán nyersen lereszeljük. Összekeverjük a felvert tojással, a kolbászkrémmel, a pirospaprikával, a zúzott fokhagymával, majd hozzáadjuk a bőrétől megfosztott és nagyon apróra vágott vagy ledarált füstölt kolbászt. Végül beleszórjuk a sütőport is, ezután az egészet alaposan összedolgozzuk. Nedves kézzel kis kroketteket formázunk a masszából, és zsemlemorzsában megforgatjuk. Rányomkodjuk a morzsát, és 170 fokra felhevített olajban 6-8 perc alatt szép piros-ropogósra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, és salátával valamint petrezselymes párolt rizzsel tálaljuk. Saláta helyett kínálhatunk mellé majonézes mártást is, ekkor hidegen tálaljuk. 

Csabai töltött sertéskaraj

A karajt egy hosszú vékony pengéjű késsel felszúrjuk, a kolbászt egy kis vajjal megkenjük, és így betoljuk a nyílásba. Sóval és darált borssal bedörzsöljük a husit kívülről. Egy tepsi aljába olajat teszünk, erre fektetjük a husit, a tetejére is egy kis olaj, és lefóliázva, be a sütőbe 200 °C -ra, úgy 50 percre. Ha letelt az idő, kivesszük, lebontjuk a fóliát, meglocsoljuk a saját szaftjával, és visszatesszük a sütőbe, és közben gyakran (4x vagy 5x) locsolgatva még sütjük kb. 40 percet. Ha kész kivesszük a sütőből, és tányérra téve hagyjuk kihűlni. Nagyon finom akár hidegen is egy kis salátával.

Csabai csípős burgonya

Hozzávalók: 8 db burgonya, 40 dkg darált sertéshús, 1 fej vöröshagyma, 12 dkg füstölt szalonna, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. étolaj, pirospaprika, őrölt bors, só, köménymag. A krumplikat meghámozzuk, majd közepüket kivájjuk. A kiszedett burgonyát megfőzzük, összetörjük, majd a darált húshoz keverjük. Beletesszük a megpirított hagymát, az összepréselt fokhagymát, a paprikát, sót, borsot, és köménymagot is. Az egészet alaposan elkeverjük, majd ezt töltjük a krumplikba. Kiolajozott jénaiba tesszük őket, mindegyikre egy-egy szelet szalonnát teszünk, majd készre sütjük őket.