BÉKÉSCSABÁÉRT KITÜNTETÉS

BÉKÉSCSABÁÉRT KITÜNTETÉST KAPOTT A CSABAI KOLBÁSZKLUB EGYESÜLET

Csabai Kolbászklub Egyesület az 1998-as indulása óta nagyon sokat tett azért, hogy a város hagyományában mélyen gyökerező kolbászkultúrát hazánkban, és a környező országok elsősorban magyarok lakta területein megismerjék. Megalakulásuk óta szinte minden jelentős turisztikai és gazdasági fórumon megjelentek, hogy bemutassák Békéscsaba kolbászkészítési hagyományait. Munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ma a városban több kistermelő – közülük több klubtag – állít elő házi minőségű kolbászt és egyéb disznótoros termékeket. Az ő munkájuk is benne van abban, hogy a város egyetlen hungarikum minősítésű terméke a kolbász lett.

Nemzetközi kapcsolataik olyan széleskörűek és eredményesek, hogy szervezőmunkájuk eredményeként összekötik az erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai magyar gasztrokulturális fesztiválokat a horvát, román, szlovén, cseh, lengyel és osztrák hasonló rendezvényekkel.

Csabai Kolbászfesztivál kezdete óta a klubtagok mutatják be az igazi csabai disznóvágást a bel- és külföldi vendégeknek. A klubtagok közül többen nyerték el a szárazkolbászverseny megtisztelő díjait.

Mindemellett öt éve azon is dolgoznak, hogy a csabai gyerekekkel megismertessék a Dedinszky Gyula evangélikus lelkész, néprajzkutató által olyan hitelesen leírt sertéstartás és kolbászkészítés gyakorlatát. A Lencsési úton található, jól felszerelt klubházukban minden évben sok békéscsabai iskolás készíthet saját kezűleg kolbász az irányításuk mellett. A legtöbb csabai iskolával kapcsolatot tartanak ma is, ennek anyagi feltételeit a klubtagság, néhány adományozó és az önkormányzat biztosítja.

A klubtagok itthon és külföldön is számos televízióban jelentek meg, mutatták be a kolbászkészítés tudományát, és vitték a város jó hírét a világban.

Idén 20 éves a klub, amely megalakulása óta szolgálja önzetlenül a várost. Munkájukkal, odaadásukkal kiérdemelték a Békéscsabáért kitüntetést.

(Behír)

 

Vissza